Şehrinaz Keskin

Şehrinaz Keskin

[email protected]

Bağımsızlığın Adı

29 Ekim 2018 - 12:48

Bağımsızlığın adının Cumhuriyet olduğunu 15 Temmuz’dan sonra daha iyi anladık sanırım. Cumhuriyet demek bağımsızlığın öteki adı demek bizim için. Tam bağımsız Türkiye, Cumhuriyet ile mümkündür. Peki nasıl ilan edildi Cumhuriyet. Hatırlayalım istedim bugün.

Vatanımızı düşman işgalinden kurtaran Mustafa Kemal Paşa, asıl mücadeleye Türkiye için en uygun yönetilme şekli olan Cumhuriyeti ilan etme düşüncesiyle başlamıştı aslında çünkü kurtarılan vatan üzerinde bağımsız bir ülke kurulacak ve birçok devrim yapacaktı. Bunların ilk adımı da Cumhuriyet'in ilanı olacaktı. Lakin zorlu bir yol vardı Cumhuriyet’e giden. Çünkü Atatürk’ün diktatör ve tek adam olma ihtimalini düşünen en yakın arkadaşları dahi karşı çıkıyorlardı cumhuriyete. Kazım Karabekir Paşa, Ali Fuat Bey, Rauf Paşa ve Refet Paşa ile ters düşmüştü Mustafa Kemal. Birçok karşıtlığa rağmen o gün yani 29 Ekim 1923 Pazartesi günü Meclis toplandı. Mustafa Kemal kürsüye çıkarak "Efendiler! Bakanlar Kurulu seçiminde görüş ayrılıklarının hasıl olduğu anlaşılmıştır. Bana bir saat kadar müsaade buyurun. Bulacağım çözümü arz edeceğim." diyerek krizi çözecek olan yönetim şeklinin sinyallerini verdi. Ve bir saatin sonunda Mustafa Kemal tekrar kürsüde idi. Kısa bir konuşmanın ardındanelindeki kağıdı katiplerden birine verdi. Katip ilk maddeyi okudu: "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Türkiye Devleti'nin hükumet şekli Cumhuriyettir"

Ve halkın kendi kendini yönettiği Cumhuriyet; 158 üyenin tamamının oyuyla, "Yaşasın Cumhuriyet!" sesleri eşliğinde kabul edildi. Cumhuriyetin ilanından sonra bir de Cumhurbaşkanı seçilmeliydi. 158 mebusun tamamı tek bir kişinin adını yazmıştı: Mustafa Kemal ATATÜRK.

Değerli Ege Olay olurlarımız, ilk cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anarken cumhuriyetin kurulduğu ilk günkü coşku ile Yaşasın Cumhuriyet diyorum! Cumhuriyet bayramı kutlu olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum