Şehrinaz Bayraktar

Şehrinaz Bayraktar

[email protected]

Uzaktan Eğitim

25 Ekim 2020 - 12:39

Bir süredir dünyanın sorunu olan Covid 19 yani koronavirüs hayatımızı her yönüyle etkiledi. Bunun en büyük etkisini eğitim öğretim üzerinde gördük.



Peki uzaktan eğitimde başarılı olduk mu?

Kendi adıma konuşmam gerekirse çok başarılı olduk. Eba sistemi öyle verimli ve başarılı bir sistem ki oturduğu yerden eleştirenleri hayretle karışlıyorum. Okulöncesi ve ilkokul kademesinde öğrencilerin küçük olmak sebebiyle uzaktan eğitimin zor olacğı konusuna katılırım ama ortaokul, lise ve üniversite kademesinde kendini yetiştirmiş bir öğretmen ve amaca yönelik eğitim alma peşinde olan bir öğrencinin başarısız olacağına inanmıyorum. Teknolojik cihazlara ulaşım veya internet ağlarına bağlanma sorunları vesaire inanın dağ tepe yürüyerek coğrafi koşulları sebebiyle ulaşımın olmadığı köylerde kasabalarda okula ulaşmak kadar zor değil.



Üniversite yıllarımda “Okulsuz Toplum” adlı kitap ile tanıştığımda beni çok etkilemişti. "Okullaştırma, eğitimle aynı anlama mı gelmektedir?



Kesinlikle hayır. Herkes gün be gün bir şeyler öğrenmektedir. Dürüst olmak gerekirse, çoğumuz, yaşamımızda okullaşmanın direk ve derin bir etkiden son derece yoksun olduğunu görürüz. Bu durumda iki soru ortaya çıkmaktadır: Her toplumda okullaşmaya bu derece büyük bir önem ve prestij kazandıran nedir? Eğitimin işlevi bir şüphe içeriyorsa, okullaşma gerçekte ne anlama gelmektedir? Ivan Illich, bu eserinde okulun, statükonun korunmasına vesile olan araçlardan biri olduğundan dolayı bu prestije sahip olduğu yolundaki tezini kanıtlamaya çalışmaktadır. Ona göre günümüzdeki okullar eğitimi açısından etkisiz olduğu kadar, bölücü bir nitelik de taşımaktadır. Bu düşünceye katılıp katılmamak sizin bileceğiniz iştir yalnız böyle bir düşünce olduğunu bilmeniz gerekir. Okullar gereklidir hem de çok fakat sağlık ondan daha çok gereklidir. Ayrıca böyle başarılı bir uzaktan eğitim yönetimine sahip oldukça endişelerinizi bir kenara bırakın ve ülkenizle gurur duyun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum