Savaş Yılmaz

Savaş Yılmaz

[email protected]

İlkesiz insan, freni boşalmış kamyona benzer

23 Mayıs 2024 - 16:19

    Bir insanın ilkeleri, duruşu olmalı çünkü bir insanı tanımak için bunlar olmazsa, olmaz olgulardır. Duruşu olan insanın sevgisi de dostluğu da iyidir ama bir karaktere sahip olmayan biri ise herkese yüktür. Hem topluma, hem aileye ve hem kendisine. Doğruyu, iyiyi, güzeli, dürüstlüğü ilke edinmiş bir insan her zaman kalite kokar.
    Şahsiyet sahibi olmak, bazen yaradılıştan gelir ve bazen de sonradan kazanılır. Doğuştan gelenler şanslıdır çünkü hiçbir şey yapmadan doğru olmuştur ve belli bir emek vermemiştir ama sonradan karakter sahibi olmak ise hem kolay, hem zordur çünkü ahlaklı olursan, herkesi de ahlaklı olmaya yönlendirirsen, giderek şahsiyet sahibi olmaya başlamışsındır demektir.
     Peki gökten mi iner bu iyi ve doğru insanlar, hayır tabii ki önce insanlara saygı göstermek lazım, fikirlere ve medeniyete şiddetle, kavgayla karşılık vermemek elzemdir. Başkaları sizin gibi düşünmüyor diye onları dışlayamaz ve onları yok edemezsiniz. Adalet sizin için neyse, diğerleri için de odur. Önce evrensel değerlere sahip çıkmak lazım, bu değildir ki dışarıda gidip eylem yapın ve insanları hedef alarak zarar verin! Konuşarak ve iletişimle çok güzel bir şekilde bu değerlere ve ilkelere uyum sağlanabilir.
      Peki evrensel değerlere, insan medeniyetine sahip çıkmak ve insana saygı olduğunda, karakter sahibi olur mu insan? Olmaz çünkü sadece birilerine zarar vermiyorsunuz diye şahsiyet sahibi olmazsınız, zorda kalana, garibana da el vermek lazım. Çukura düşeni kurtarmaya çalışmak lazım. “Elinle olmuyorsa dilinle, dilinle olmuyorsa kalbinle” bir şeyleri düzeltmek lazım. Böyle yapınca şahsiyet sahibiyim diyebilir misiniz peki? Cevap tabii ki hayır, kendi ailenize, çevrenize, toplumunuza saygı ve sevgi göstermeniz gerekir.
      Yanlışa yanlış demek lazım, adaletsizliğe karşı gelmek lazım. Gücümüz yetmiyorsa da kalbimizle bu duruma olumsuz bakmalıyız ki iyi bir kalbe ve karakterli bir insana sahip olalım. Şahsiyetli olmak bir altın gibidir, ne kadar çamur atarsanız atın, su değince yine altın değerinden bir şey kaybetmez. İşte bu yüzden karakterli olanın, her şeyi güzeldir. Tabii ki eksiklikler olabilir ama sonuç olarak kalbi ve ruhu iyiye ve doğruya dönüktür.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum