Geleceğin temiz, ekonomik ve etkin bir enerji kaynağı olacağına kesin gözüyle bakılan buluşun adıdır TORYUM.(Kimyada TH semboli ile anılan Thorıum)
Toryum, mitolojik şimşek Tanrısı THOR'dan türetilen bir kelimedir.
Toryum, 1828 yılında ''Jöns Jakob Berzelius'' tarafından keşfedilmiştir. Kendisi, modern kimyanın babası şeklinde tanımlama yapılan bir kimyagerdir.
Toryum, sırasını bekleyen nükleer yakıt hammadesidir. Ancak bunun için uranyuma çevrilmesi gerektiği kabul edilmektedir.
Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu ile dış kaynaklı verilere bakıldığında TORYUM;
Yüksek sıcaklıklarda magnezyumun direncini artırmak amacıyla alaşımlarda,
Elektronik cihazlarda ve aydınlatmada tungsten filamanların kaplanmasında,
Yüksek ısıya dayanıklı potaların yapımında,
Yüksek kaliteli kamera merceklerinde,
Nükleer teknolojide,
kullanılmaktadır.
MTA tarafından 1959 yılından sonra yapılan araştırmalar, hazırlanan raporlar ile Toryum bulunan şehirlerimiz; Eskişehir, Sivas, Burdur, Isparta,Kayseri, Malatya, Diyarbakır şeklinde belirtilmiştir. Detaylı veri ve bilgilendirmelere Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun internet sitesinde yer verilmiştir.
Son dönemde iç ve dış kaynaklarda yayınlanan bilgilerde; Türkiye'nin Toryum konusunda çok zengin bir yapıya sahip olduğu, hatta dünyada Hindistandan sonra ikinci sırada en çok madene sahip ülke olduğumuz değerlendirmeleri yer almaktadır.
Sahip olduğumuz Toryum miktarının, binlerce yıllık elektrik enerjimizi karşılayacak bir yakıt türü olduğu da belirtilmektedir. Yani kendi ÖZ yakıtımız olarak kullanabileceğimiz bu Toryum madeni ile istediğimiz enerjiyi üretebiliriz.
İşte bu kaynağı, teknolojik gelişme ile birlikte gerektiği gibi kullanabilirsek, yani enerjimizi kendimiz üretirsek; enerji ve üretim bağımsızlığımız katlanır , inanılmaz bir ekonomik büyüme yaşar ve dünya ekonomisinde hak ettiğimiz şekilde söz sahibi oluruz. Kısaca Toryum'a sahip çıkmak ekonomiye sahip çıkmaktır. Buda gündelik siyasetle değil, ancak devlet politikası ile mümkün olabilecek bir şeydir.
Ve Çin, bu konuda gerekli somut adımları atmış, Toryum'dan enerji üretme ve ekonomik büyüme yarışında da başı çekmiştir. Zira Çin, South China Morning Post'un (SCMP) haberine göre; ülkenin ilk toryum reaktörü için Şanghay Uygulamalı Fizik Enstitüsüne işletim iznini Haziran 2023 tarihinde vermiştir. Çin'in toryum rezervlerinin 20 bin yıl gibi bir dönemi kapsayacak enerji ihtiyacını karşılaması konusu çok ciddi ve iddialı bir iştir. Tabiki sonuçlarından da yapılanları izleyen bizler değil, Çin halkı yararlanacaktır.
Çin , elindeki kaynağı çıkarıp işletmek için gereğini yapmaya başlamış. Biz neden yapmayalım ki.
ENGİN kaynaklarımızı zamanında ve doğru kullanmamız temennisiyle.
Sevgi ve sağlıcakla kalın.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Toryum
https://www.tenmak.gov.tr/2016-06-09-00-43-55/162-nukleer-yakit-cevrimi/1071-toryum.html
https://www.ntv.com.tr/teknoloji/cinde-ilk-toryum-reaktoru-icin-isletim-izni-verildi,ejXbPgVCkEq0Bbt8ZVDqFw
https://enerji.gov.tr/tabii-kaynaklar-toryum
YORUMLAR